De roeisport: een echte, complete sport!

Op fysiologisch vlak getuigen roeiers van een uitzonderlijke conditie. Het kan ook niet anders, want weinig sporten vergen zoveel van het menselijk lichaam als de roeisport. Omdat roeien over een afstand van 2000 meter in ongeveer 6 minuten zoveel vergt van het lichaam en het ademhalingssysteem gebruiken roeiers hun zuurstof effici├źnter dan om het even welke andere atleet.

Je zou kunnen denken dat roeien vooral met het bovenlichaam gebeurt. De benen zijn echter net zo belangrijk want de roeihaal begint met het uitduwen van de benen en daarbij vertegenwoordigen zij de grootste spiermassa.

Je kan om verschillende redenen van de roeisport gaan houden: sommigen voelen zich aangetrokken door de fysische uitdaging, anderen worden verleid door haar pure schoonheid en haar geschiedenis. Roeien is tevens de ploegsport bij uitstek: in geen enkele andere sport dienen de atleten zo perfect in harmonie te zijn of zijn ze zo afhankelijk van elkaar. Als je eenmaal samen in een ploeg wedstrijden hebt geroeid, dan hou je er waarschijnlijk vrienden of vriendinnen voor het leven aan over.